Skip to content

Mennesker vs. Roboter

Last updated on February 1, 2020

Kilde: Pixabay

Mens science fiction ofte skildrer AI som robot med menneskelignende egenskaper, kan AI omfatte alt fra Googles søkealgoritmer til IBMs Watson til autonome våpen. Videre i dette innlegget skal jeg prøve å forklare hva kunstig intelligens er, og analysere hvordan jeg tror at kunstig intelligens kommer til å påvirke hvordan vi kommer til å handle i fremtiden.

Fra SIRI til selvkjørende biler utvikler kunstig intelligens (AI) seg raskt. Temaet kunstig intelligens har lenge vært populært og noen er mer skeptisk enn andre. Tesla og SpaceX-sjef Elon Musk på sin side mener at AI er farligere enn kjernefysiske stridshoder. En annen som derimot er positiv til den raske utviklingen er Mark Zuckerberg. Han forteller i et intevjuViva Technology- konferansen 2018 i Paris at;

“Jeg tror at AI kommer til å låse opp en enorm mengde positive ting, enten det er å bidra til å identifisere og kurere sykdommer, for å hjelpe biler med å kjøre mer trygt, for å bidra til å sikre lokalsamfunnene våre”

Hva er kunstig intelligen?

Kort forklart er AI, en bred gren av informatikk som er opptatt av å bygge smarte maskiner som er i stand til å utføre oppgaver som typisk krever menneskelige intelligens. AI er en tverrfaglig vitenskap med flere tilnærminger, men fremskritt innen maskinlæring og dyp læring skaper en betydelig annerledes måte å tenke på som er viktig i alle sektorer i teknologibransjen.

Kunstig intelligens er vanligvis satt under to brede kategorier: «Svak AI» og «Sterk AI».

Svak AI

Denne type AI er en imitasjon av menneskelig intelligens, som ofte fokusere på å utføre enkle oppgaver ekstremt bra.  Den benyttes innenfor klart avgrensede områder og eksempler som Siri, Cortana og Google Assistant er eksempler på svak AI. Men disse er derimot ingen gode eksempler ettersom at svak AI er kunstig intelligens som implementerer en begrenset del av sinnet. Eksemplene over implementerer ikke deler av sinnet, men bruker naturlig språkbehandling sammen med forhåndsdefinerte regler. Mye av svak AI drives av gjennombrudd i maskinlæring og dyp læring.

Maskinlæring og dyp læring 

Dyp læring er en læreprosess som går ut på å «trene opp» den såkalte «dype kunstige nevrale nettverk» (også kjent som «nevrale nettverk»). Dette er en sentral metode innen maskinlæring – hvor datamaskiner skal tilegne seg kunnskap om noe den ikke vet eller kan fra før.

Kilde: Pixabay

På samme måte som et menneske er i stand til å tenke seg fram til løsninger på nye problemer basert på kunnskap vi har fra før, er læremekanismen i dyp læring intuitiv. Maskinen må gjennomgå mange eksempler på det den skal forstå. Det er i hovedsak mennesker som allerede har definert hva som er «riktig svar» på de forskjellige oppgavene maskinen løser.

Sterk AI

Sterk AI er den type kunstig intelligens vi ser for oss skal «ta over verden», som roboter. Sterk AI er en maskin med generell intelligens, og omtrent som et menneske, kan den bruke den intelligensen for å løse ethvert problem. For å gi en forestilling om denne allmennintelligensen må vi gripe til science fiction. Det vil være maskiner som R2D2 i Star Wars, Data i Star Trek og HAL 9000 i Stanley Kubricks film En romodyssé (2001)

Hvordan kommer AI til å påvirke hvordan vi handler i fremtiden?

Vet du hva du skal svare når noen spør deg om hvor du ser for deg om 10 år? Det gjør ikke jeg! Så det å skulle prøve å svare på hvordan vi mennesker kommer til å handle på om 20 år, blir som å svare på om jeg tror jeg får en jente eller gutt i fremtiden. Jeg aner ikke, og jeg tror heller ikke at noen andre sitter med en “riktig” fasit på det heller. Men jeg skal prøve så godt jeg kan.

Ut ifra den informasjonen vi allerede sitter på, vil jeg tørre å påstå at det ikke vil være mennesker fysisk til stede i de fleste butikkene. Jeg tror heller ikke at vi selv trenger å være tilsted under selve handlingen. Kanskje det blir slik at teknologien utvikler seg slik at for eksempel kjøleskapet eller garderoben selv ved hjelp av skanning klarer å lese og innhente informasjon ved å lese humøret, tanker eller registrere det som allerede er der, til å finne ut hva det er du mangler eller ønsker. For deretter blir det du vil ha, automatisk bestilt, og vips er en drone eller en robot med bestillingen din, på vei hjem til deg.

Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=S4A_2hHDvrU&feature=emb_title

Det at selvkjørende droner og roboter som lærer seg å gå på to bein allerede eksisterer den dag i dag, gjør at jeg kan se for meg at maten og varene i fremtiden vil bli levert rett på døren av en robot. Eller kanskje ikke det en gang, men at man har begynt å ta i bruk 3D-printing og ikke trenger leveranse. Jeg tror at teknologien hjemme kommer til å blir satt opp mot systemer som vil gjøre at man kan styre handelen fra en skjerm eller ved hjelp av sensorer og målinger som har kontroll på det man allerede har og ønsker.

Det er nesten umulig å klare å se det for seg, men jeg tror som sagt at fremtiden vil føre til at man ikke lenger trenger å være til stede der det skjer, og at robotene vil ta over det meste av produksjon og butikk jobber. Teknologiutviklingen går så utrolig raskt, og ting jeg ikke trodde var mulig for bare noen få år siden, er veldig mulig den dag i dag. Så det blir spennende å se hvordan teknologien utvikler seg, og om det fortsatt er mennesker i butikk eller om robotene har tatt over.

-Andrea S. Isaksen

Andre kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Weak_AI https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_general_intelligence
https://futureoflife.org/background/benefits-risks-of-artificial-intelligence/?cn-reloaded=1
https://builtin.com/artificial-intelligence
https://snl.no/kunstig_intelligens
https://www.youtube.com/watch?v=A1ahQg7podA
https://www.christofferchristie.no/3d-printing/
https://blogg.lit.no/kunstig-intelligens-og-maskinl%C3%A6ring
https://www.youtube.com/watch?v=z2bTymnb1uE
https://www.cnbc.com/2018/02/16/bill-gates-artificial-intelligence-is-good-for-society.html
https://www.businessinsider.com/mark-zuckerberg-shares-thoughts-elon-musks-ai-2018-5?r=US&IR=T

Published inSkoleoppgave

4 Comments

 1. Bra innlegg! mye kilder 🙂 du reflekterer og tenker stort på slutten, det er bra

  • Andrea Andrea

   Tusen takk! 😊

 2. Hei Andrea!
  Veldig bra jobbet! Gøy å se at du har tatt til deg alle tilbakemeldinger fra forrige gang. Du skriver godt og er flink til å engasjere. Jeg personlig mener dette er en super lengde på innlegget. Dette burde du frimodig dele på some 🙂 Bra jobba!

  • Andrea Andrea

   Tusen takk! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *